Wanneer helpt het Fonds wel?
“Ik heb hogere lasten door mijn scheiding”
Een 35-jarige collega is deelneemster van het Sociaal Fonds. Zij en haar man lagen in scheiding waardoor zij tijdelijk met haar drie kinderen bij familie woonde. De woning van haar en haar (ex-)man moest waarschijnlijk met verlies verkocht worden. Haar (ex-)man woonde in de woning en hij en de collega betalen ieder de helft van de hypotheek. Mevrouw vroeg om een renteloze lening zodat zij de oplopende en onvoorziene kosten snel kon betalen. Ze had daarmee tijdelijk lucht om snel een huurhuis te vinden voor haar en haar drie kinderen.
“De deurwaarder stond op de stoep”
Een 51-jarige collega vroeg om hulp vanwege schulden. De deurwaarder stond op de stoep vanwege huurachterstand en dreigde met huisuitzetting. Daarnaast had hij nog meer schulden. Vanwege het spoedeisende karakter van zijn aanvraag betaalde het Sociaal Fonds direct de huurachterstand zodat de schuld niet verder opliep. Het bestuur van het Sociaal Fonds heeft hiervoor een lening verstrekt. De werknemer is hierdoor op de korte termijn schuldenvrij. Het Sociaal Fonds adviseerde ook hoe de collega de situatie voor de lange termijn kan oplossen door een budgetcoach in te zetten.
“Mijn partner is onverwachts invalide geworden”
Een 43-jarige collega van ons ministerie raakte in de financiële problemen doordat haar partner plotseling invalide werd. Er zijn veel extra kosten gemaakt voor de noodzakelijke verbouwing van hun woning. Het stel kon deze verbouwing nog maar nét met hun spaargeld betalen. Helaas was er geen geld meer om een noodzakelijke aanpassing te laten verrichten aan de auto. Het Sociaal Fonds heeft een passende oplossing geboden.
Wanneer helpt het Fonds niet?
Of het Fonds kan helpen, is erg situatieafhankelijk. We kunnen niet alles oplossen, bijvoorbeeld hypotheekschulden of andere te hoge schulden, daarvoor kan je geen beroep doen op het SSF. Hieronder staan nog wat voorbeelden van hulpvragen die we binnenkrijgen, maar niet in behandeling kunnen nemen:
- SSF levert geen bijdrage in opleiding voor kinderen > 18 jaar.
- SSF bemiddelt niet bij de zoektocht naar woonruimte.
- SSF kan zich geen permanente aanvulling permitteren bij (gedeeltelijke) inkomstenderving (bij ziek zijn/afkeuring).
- SSF doet geen bemiddeling of aflossing van de studieschulden bij DUO.
Benieuwd naar meer?
Lees nog twee extra voorbeelden terug op deze pagina op de website. Benieuwd naar waargebeurde ervaringsverhalen?
- Lees het verhaal van Karin hier terug op de website.
- Lees het verhaal van Eric hier terug op de website.
- Lees het verhaal van Dave hier terug op de website.
- Lees een anoniem ervaringsverhaal hier terug op de website.